Over de streep

Echt waar. Als je dit programma nog niet gezien hebt, moet je het zeker een keer kijken.Arie Boomsma presenteert dit programma.

Het gaat om middelbare school scholieren die participeren aan een challenge day. Zij praten hier over verborgen gevoelens, waardoor medescholieren meer respect krijgen voor hun klasgenoten en medescholieren. Hoe het werkt? De scholieren zitten eerst in kleine groepjes bij elkaar. Zij vertellen in het kort over (als jij mij beter zou kennen dan zou jij weten dat…..)

De verhalen en de emoties die er naar boven komen zijn hartverscheurend. Ik vond het zo dapper hoe zij hun verhaal vertelde, ook al kwamen zij moeilijk uit hun woorden door de emoties. Vervolgens gaat iedereen staan aan 1 kant van een getrokken streep in de ruimte staan. Eèn van de leaders stelt hele confronterende vragen als ; Wie van jullie kent iemand in jullie omgeving die verslaafd is aan drugs, alcohol, gamen of noem maar op. Is het antwoord op iemand van toepassing, dan lopen zij over de streep naar de andere zijde van de ruimte. Vervolgens laat zij de jongeren weten dat het niet met hen te maken heeft en dat zij er niets aan kunnen doen. Steeds bij elke vraag weer positieve feedback.Ik moet hier overigens wel bij vertellen dat er ook enkele leerkrachten bij aanwezig waren. Zij deden mee en deelde mee in de ervaring van de scholieren. Iets wat ik ook enorm dapper vind. Na de feedback mogen zij weer terug naar de andere kant bij de rest van de deelnemers.

Achteraf kan iedereen die nog wat te zeggen heeft, dit doen voor de hele groep. En wat ik heel mooi vond was dat er een lerares was die zei het gevoel te hebben dat zij bij 2 vragen eigenlijk ook over de streep had moeten gaan, maar dit uit schaamte niet had gedaan. En bij het zien van de dames die dit wel deden echt de gedachte had van; verdorie moet je nou eens kijken, zij durven wel. Zij sprak haar respect naar hen uit.

Dames en heren, ik heb een aardig traantje weggepinkt. Wat verschrikkelijk dat onze jeugd zo veel pijnlijke ervaringen doorstaat. Ik moest nog harder huilen toen ik tijdens dit hele proces zag hoe de scholieren en leraren elkaar steunden. Ik vind dit een super programma en ik hoop dat de deelnemers dit gevoel vast weten te houden. Jong zijn is niet altijd even makkelijk. Maar dit soort programma’s maken mensen bewust van elkaar en krijgen daardoor medeleven voor elkaar. En voor de Challenge Day leaders. The most upper respect. Voor jullie bijdrage aan een betere maatschappij.

Wil je meer weten over dit programma? Klik op de volgende link: http://overdestreep.kro.nl/over-het-programma.

Chaney

Geef een reactie