Supermarkten onberoerd door crisis. Duh!


levensmiddelenmandLaten we heel eerlijk zijn. Levensmiddelen zijn noodzaak en wie een bepaald eetpatroon heeft wil deze graag behouden. En dan heb ik het nog niet over het eetpatroon van de mensen onder ons met kids. Als je bewust je boodschappen doet ben je helemaal de pisang. Best for your body means less for your finances.

Waar is de tijd gebleven dat ik voor nog geen euro een pak hagelslag kon kopen? All gone! Waar is de tijd gebleven dat het fruit niet onder mijn ogen weg rotte? All gone! En waar is de tijd gebleven dat als ik levensmiddelen kocht ik zeker wist dat ik iets voedzaam naar binnen kreeg. Has this time ever existed?

Oh wacht even hier zijn die gebleven: vorig jaar steeg de supermarktomzet naar 34,2 miljard euro!!!!!!!!!

Boodschappen doen is een sport geworden. We gaan op zoek naar de beste aanbiedingen. Welke niet automatisch gepaard gaan met kwaliteit. Of achteraf toch niet zo goedkoop blijken te zijn. Laten wij het eens hebben over groente en fruit. 2 ons groenten en 2 stuks fruit, kosten je tegenwoordig een rib uit je lijf. En als dit niet het geval is, loopt het weg uit je fruitschaal of je groente lade. What’s up with this?

Of dan de bekende E nummers. Ik begrijp best wel dat levensmiddelen langer houdbaar moeten blijven dan een dag of 3. Maar smaakversterken, kleur behouden, langere houdbaarheid enz enz. Is dit alles niet een beetje teveel van het goede. Wat voor rotzooi krijg ik eigenlijk binnen? Lots of zooi, 10 procent healthy?

Op 13 december 2014 worden de nieuwe Europese etiketteringsvoorschriften van kracht, waarin is vastgelegd aan welke regels Nederlandse levensmiddelenfabrikanten zich dienen te houden bij het etiketteren van hun producten. Are you serious? Na alle vermeldingen van hormonen en antibiotica in ons vlees en alle soorten van gruwelijke E nummer toevoegingen. Nu komt de overheid hiermee aan zetten? Nu de fundering van transvetten, eetverslavingen en weet ik wat allemaal meer, is gezet. I say “that aint right’.

Natuurlijk hebben de supermarkten geen last van de crisis. De kids willen hagelslag en snoep en toetjes en chips en kaas en worst en croissants en shoarma en frituur en then some and then some more. En wij ouders willen biologisch en gezond en groente en fruit en pastasaus ala niet uit een pot, maar toch lekker.

Eindstand junkfood is meer regel dan uitzondering voor mensen met veel minder te besteden. Mits je het zelf bakt. Want ik zie mensen beneden het modaal niet elke week bij the Mac of the burgerking kanen. Ik had nooit gedacht dat zelfs dit partly Elite zou worden. En aan de andere kant als je biologisch en bewust wilt eten mag je ook een aardig salaris binnen brengen. En zelfs dan mag je hopen dat je ook werkelijk biologisch binnen haalt. Aangezien de fabrikant pas op 13/12/2014 daadwerkelijk hoeft te vermelden hoeveel rotzooi het levert in de schappen van onze buurt super. Till now en up till then…We all just have to guess and hope that there are some kind of nutrices parts in what we eat.

Voor de mensen die fulltime werken…ik hoop dat uw baas u minstens 1 dag in de maand vrij geeft om uw boodschappen te doen. Want vanaf 13-12-2014 krijgt u een brochure geleverd bij elk artikel dat in de schappen ligt. Want zij gaan u dan eindelijk eerlijk vertellen wat er werkelijk via het mondje naar binnen gaat.

 

Sincerly yours, chaney

Geef een reactie