Shave it all off

c9ae12263971d479007b7e917307e8ac

Is het een hype?  Vrouwen scheren hun hoofd massaal kaal of reduceren het haar tot een kort koppie. Of het nu een radicale of een wel overwogen beslissing is, er zit vaak een verhaal achter.

Op Instagram en Pinterest vind je de mooiste foto’s van vrouwen die de schaar of de tondeuse in hun haar hebben gezet. Wat hierbij opvalt is dat er op make-up en accesoire gebied een hoop uit de kast word gehaald.  Want zo’n kaal hoofd is leuk, maar het moet wel vrouwelijk blijven. Het is geweldig om te zien hoe een vrouw zichzelf weer opnieuw uitvindt.

In 1997 kwam de film G.I. Jane uit, met in de hoofdrol Demi Moore. De actrice was toen der tijd een hot item. Demi Moore met een kaal hoofd was echt the talk of the day. Het was gewaagd, stoer en zeker sexy. In die tijd was het echt nog een fenomeen. En natuurlijk had ze het perfecte lijf en kon ze nog meekomen met de mannelijke soldaten. Ik vraag mij af hoeveel vrouwen er in de tijd het leger ingegaan zijn.

En wie kent Sinead O’connor niet. De video clip”nothing compares to you”, met Sinead vol in beeld met een kaal hoofd en de tranen die over haar wangen rollen. Geweldig en zo outside of the box.

De uitstraling van beide vrouwen straalde zelfverzekerdheid, vastberadenheid en onafhankelijkheid uit. Waarschijnlijk is dit ook vaak de reden waarom vrouwen  het hoofd kaal scheren. Bij de donkere vrouw gaat hier vaak het “go naturale” aan vooraf. Hair extensions and weaves waren en zijn nu nog aan de orde van de dag. Maar ik moet zeggen dat nappy hair terrein aan het winnen is. Ik denk dat vrouwen zich niet meer willen verstoppen achter een heleboel haar of zich druk willen maken of de banen van de hair weave zichtbaar zijn. Hair extensions kunnen je een volledig ander uiterlijk geven. Een volle bos met krullen, een pony half in je gezicht of gestyled haar tot halverwege je rug. You can be who ever you want. Er zit natuurlijk wel een nadeel aan. De haargrenzen krijgen het behoorlijk te verduren, wat blijvende schade kan aanrichten, het dunner worden van het haar en dan heb ik het nog niet over de kosten.

Vaak is een reden om het hoofd te scheren toch een vorm van opnieuw beginnen na een bepaalde situatie. Ik heb ook wel gelezen dat vrouwen het afscheren omdat ze boos zijn op hun ex, een soort van rebbelion act. Vrouwen uit verschillende culturen of met een bepaalde religie staan er ook om bekend het haar af te scheren. De afgelopen 15 tot 20 jaar waren toch wel THE extension decades. Vooral de Brazillian hair is een gewilde weave soort. Ik weet nog dat ik uren achter het internet zat om te kijken wat ik nu weer met mijn haar ging doen. Remy hair, kinky hair, wet curls, curly wavy enz enz. En dan heb je ook full weave caps, lace wigs, pony tails. Er gaat ongelofelijk veel geld om in dit wereldje. Daar was ik  wel klaar mee. Het koste veel geld en mijn haar werd er niet gezonder op. Ik weet nog dat ik een foto zag van Naomi Campbell. Haar weave was opgewaaid en onthulde behoorlijke kale plekken onder de weaves. Dat was het moment waarop ik besloot afscheid te nemen van weave.  Maar ja, wat ging ik dan verzinnen? Ik had niks met mijn kroes haar. En ik had ook niet de behoefte om een weekend lang mijn haren te gaan zitten vlechten.

Vorig jaar zomer was ik in Maastricht. Ik liep met mijn vriendin lekker door de stad. Ik had toen nog last van de weave wave en het was ontzettend warm. Op zo een moment wil je die wilde haarbos het liefst niet op je hoofd. Ik in elk geval niet. Er zijn trouwens wel meer momenten dat je baalt van die fake lokken. Mijn vriend probeerde mij al een jaar te overtuigen om mijn haar af te scheren. Voornamelijk om mijn haar weer een kans te geven om  gezond te groeien. Mijn vriendin loopt al een hele tijd met een geschoren hoofd of een korte afro (ze wisselt dit af) en ook zij begon over het afscheren van mijn haar. Het idee begon nu toch wel te kriebelen. Ik ben nu eenmaal geen type om s’ochtends het haar en make-up ritueel te volgen. Afijn mijn vriendin nam mij mee naar MAC en daar werden een paar mooie wimpers aangebracht. Toen dacht ik, Ik doe het! Onderweg naar huis ( met mijn nieuwe wimpers)  nam ik mij voor om het hele pakket drastisch te veranderen. De wimpers, de make-up, het kale hoofd en de oorbellen.tumblr_lmdjvtWw1z1qk39xpo1_500

Eenmaal thuis gekomen zonk de moed mij toch weer in de schoenen. Tot mijn vriend zei “Kom op Chan, doe het gewoon) Allllrighty then! Lets do it. Eerst de weave eruit. En dan wil je echt nog voorzichtig doen. Doe eerst maar met standje 3. Dat werd mij al snel uit mijn hoofd gepraat. Standje 1 it is.  Nou schat kijk maar. Waaaaaaaah Omg! Yep het is er allemaal af. In het begin weet je niet zo goed wat je ervan moet denken, behalve dan “wow ik kan mijn gezicht niet meer verstoppen” Maar na een paar keer koekeloeren in de spiegel vond ik het toch wel cool.  En dan…. moet je de volgende dag aan het werk. Het eerste moment dat je naar buiten moet is toch wel eng. Want het is wel heel stoer dat je het gedaan hebt maar je vraagt je ook af wat andere ervan vinden. Nou, ik ben redelijk ongeschonden uit die strijd gekomen. Ik heb in dit jaar nog 1 keer weave in gehad, dat ging er vrij snel weer uit. Ook heb ik nog een “laat je haar gezond groeien” periode gehad maar ook dat was geen lang leven beschoren. Ik heb het zelfs nog een keer helemaal afgeschoren en dat voelde zo fresh. Hiermee bedoel ik te zeggen dat zelfs een kaal hoofd went.

Van de make-up en de ascesoires is het eigenlijk nooit gekomen. Vooral omdat ik het al benauwd krijg als ik zie hoeveel lagen make-up er word opgesmeerd voordat de zogenaamde perfecte make-up is aangebracht. Ik wil wel graag herkenbaar blijven.En geven ze ook workshops wimpers plakken? Want de make-up meneer van de make deed het zo gemakkelijk. Voor mij is het een gevecht waarbij ik op het laatst in staat ben de spiegel te molesteren.  Maar wie weet,  misschien ga ik binnenkort toch nog experimenteren. Ik ben inmiddels blond met een site shaved korte coup en ben echt weer toe aan refreshment. New look, New clothes hmmmm ik ga mezelf ook maar weer opnieuw uitvinden. Ik ga niet meer helemaal bald, maar ik wil nog wel een keer een ronde sparren met mijn toekomstige eyelashes.

 

Sincerely

 

 

Geef een reactie