Vaarwel 2014! Hallo 2015!

2014 heavy year Laugh now, cry later.

En toen was het jaar alweer om. Nog een laatste dag…vuurwerk de lucht in en dan……Zitten we alweer in 2015. Soms bekruipt mij het onbestemde gevoel, dat de klok stiekem 2 keer zo snel gaat vergeleken met toen ik nog bij mijn moeder woonde. Alles duurde ongelofelijk lang in die tijd. Verjaardag, eerste schooldag na de vakantie, vakanties, en natuurlijk de feestdagen.

Sinds ik niet meer thuis woon zeggen de feestdagen mij weinig tot niets. Het heerlijke spannende gevoel, veilige gevoel, warme gevoel, was het gevoel dat mijn moeder overbracht met gezellige muziek en lekker eten. Je voelde haar stemming om het op deze dagen extra gezellig te maken. Achteraf bedacht ik mij ook dat dat ook het enige was dat telde. De lichtjes in de boom gaven het iets extra’s. En natuurlijk vond ik de liedjes leuk, maar of ik nou daadwerkelijk met kerst bezig was. Ik denk van niet. Mijn favoriete LP (ja die hadden wij toen nog) was die van de Jackson five. Die kon ik de hele dag wel luisteren. CV op tropisch, Jackson five, geur van kalkoen en de hele dag lekker binnen vertoeven en keten. Heerlijk.

Dan ga je het huis uit en worden de feestdagen van die verplichte nummertjes waar je absoluut geen trek meer in hebt. Want je word niet meer wakker van de geuren de muziek en dat fijne gevoel dat mama lekker vrij is en alle tijd voor jou heeft. Nu maak je mee wat het allemaal echt inhoudt. Boodschappen, koken, cadeautjes en waar je welke dag naar toe gaat. Vreselijk! Het grappige is dat je denkt ; Here’s the season to be jolly, fa la la la la la la la la. Maar wat je ziet is; Opzij, opzij, opzij,maak plaats, maak plaats, maak plaats, Ik heb ongelofelijke haast. De winkels lopen vol met gefrustreerde en opgefokte mensen. Wat doen wij ons zelf toch aan. De farmaceutische bedrijven moeten een fortuin maken in deze periode. In plaats van kerstkransjes, tranqulizers en pillen tegen hogen bloeddruk.
En dan moet je lekker in de rij gaan staan bij de oliebollenkraam op het stadhuis plein. Een rij van 20 meter. Gezellig! S’avonds de afgezaagde oudjaar avond conference kijken. 3,2,1, Gelukkig nieuw jaar en snel naar buiten rennen om dat rot vuurwerk af te steken of te bekijken. De laatste paar jaar is het steeds van dat takke weer, dus sta je te verkleumen in de regen en naar de lucht te staren. En ik maar denken; knal aub in de lucht en kom niet als een ongeleid projectiel naar beneden. En de kinderen maar waarschuwen. Nog een keer zo een geintje en je komt naar binnen !! En dan is het 2015. Veranderd er iets? Nope! We gaan gewoon weer lekker sloven als voorheen.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat dit jaar een heel rauw randje heeft. Ik heb een collega die aan het begin van het jaar de gewoonte heeft te roepen dat Jinglebells weer zo voor de deur staat. Het is een klein ritueel wat wij gedurende het jaar opvoeren. Hij roept Jinglebells is zo weer en ik roep, hou toch op, daar moet ik nog echt niet aan denken. Maar hij heeft gelijk. Je knippert met je ogen en de radio schreeuwt; all I want for christmas….Maar dit jaar hadden wij zo veel brandhaarden in de wereld en van die meest ongelofelijk niet te omschrijven rampscenario’s, dat ik mij afvraag of de slachtoffers van MH17 ook aan Jinglebells dachten. Voor hun nabestaanden zal het nooit meer hetzelfde zijn. Of dat zij al aan het nadenken waren over het feit dat zij wel of geen geld uit gingen geven aan vuurwerk,of daar misschien helemaal nog niet omdat er nog tijd zat was om daar over na te denken. Of wat voor plannen zij hadden voor 2015.
Zouden de mensen in Gaza uberhaupt wel nadenken over de feestdagen?! Heeft premier Rutten hierover na gedacht terwijl hij een hap nam van zijn luxe diner. Wat dacht Poetin tijdens de feestdagen of Barack Obama? Zullen zij de slachtoffers over de wereld herdacht hebben? Ik weet het niet. 2014 heeft behoorlijk wat heftige momenten gehad. Wat gaat 2015 ons brengen? Ik heb geen idee, maar dat het geen roze geur en maneschijn word vermoed ik wel. Des te meer zal ik mijn best doen om te genieten van alles dat nog mooi is.
2014 ik zeg je vaarwel, samen met de mooie mensen die in dit jaar achterblijven. 2015 ik verwelkom jou. Ik weet niet wat je voor ons in petto hebt, but throw us some beautifull memories to take with in 2016. And show us to love and give and live every day. Because we never know which one can be our last. May 2015 open our eyes and do what we have got to do for the one we love and may we know that there is no I in this great big universe. But that it is Us and We and that we may experience, all of us, that no matter what happens, we are never alone.

Sincerly yours,

 

1 Comment on Vaarwel 2014! Hallo 2015!

  1. Jacoba .klomp // 31/12/2014 at 3:24 am // Beantwoorden

    Een heel verhaal zo zes uur in de morgen maar heerlijk om telezen tot 2015 we maken er wel weer wat van groetjes coby

Geef een reactie