Lelystad geeft lucht?!

800px-Station_Lelystad_Centrum

station Lelystad Centrum

Even zag het er veelbelovend uit. Van het moment dat ik hier als 7 jarige kwam wonen tot aan een aantal jaar geleden heb ik veel veranderingen meegemaakt. Als kind beleef je de dingen natuurlijk anders dan volwassenen. Het station ging werkelijk nergens over. Een busstation met een klein station halletje. Maar het had wel iets. Richting bus station betekende meestal richting Amsterdam, uit logeren bij familie. Gewapend met proviand stapten wij op de bus. Ik had het teveel naar mijn zin om mij druk te maken om de afwezigheid van een treinstation. Op zondagavond kwamen wij weer thuis en liepen door het centrum terug naar huis. Omdat wij nog vol waren van het gezellige weekend viel het niet op dat wij in een stad woonden waar bijna geen winkels waren. Of dat er op zondag anderhalve kip en een paardenkop liep.

In die periode, maakten wij vaak wandelingen of gingen wij langs familie en slenterden wij s’avonds weer terug naar huis. Het viel ons altijd op hoeveel woningen er leegstonden. Maar aan de andere kant het aantal speeltuinen onderweg maakte de leegstand bijzaak. Naarmate je ouder werd viel het wel op dat het een spookachtig iets had, doordat bij veel woningen de ramen waren ingegooid. Ik moet wel zeggen dat het beeld paste bij het nieuwsbericht dat Lelystad op 1 stond wat criminaliteit betrof.

De Fontein op Agorahof. Met dank aan Hans Luiken.

De fontein, Agora plein, Lelystad

Maar Lelystad was leuk. We hadden de fontein op het agora plein, waar regelmatig een fles afwasmiddel in werd geleegd, wat eindigde op een kinderschuim party. We hadden de rotonde op het stadhuis plein, mega chill plek. We hadden de Rif en de Klinker, de Bever en de Roef, de Meerkoet en Makandra (waar ik mij echt niet mocht begeven, maar zo nu en dan een kijkje nam) We hadden de houtrib. We hadden Bubbles en Poel Tanja. En naarmate wij ouder werden kwamen er steeds meer feestjes. Zelfs boven de bowlingbaan werden regelmatig feesten georganiseerd. We hadden Talentenjachten en playbackshows, Swingbeat party’s en optredens. Het winkelcentrum werd uitgebreid en je kon zowaar een outfit scoren voor een avondje stappen in L’town.

stadhuis-lelystad-522x391

Stadhuis plein.

Jawel, we hadden van alles. Maar het leven in Lelystad is net als het werkelijke leven. Je word geboren, je groeit, je leert lopen en leert,  je beleefd top jaren. Dan takel je weer af, je vergeet van alles, doet het weer in je broek en gaat weer aan vloeibaar voedsel. Dat wat we hadden is niet meer. Want Lelystad heeft dat alles weggenomen en is lucht gaan geven. Lucht is belangrijk want zonder lucht kun je niet leven. Maar met Batavia stad en de spettertuin gaan we het ook niet redden, leden van de Gemeente raad. De winkels verdwijnen, simpel omdat zij de huur niet meer op kunnen brengen. Jullie willen af van speeltuintjes, want het onderhoud is zo duur. Waar kan onze jeugd naar toe om lekker plezier te maken? Waarom hebben jullie ons het buitenbad afgenomen? Onderhoud te duur? Waarom staan er zo belachelijk veel panden leeg in het centrum? Willen wij geen bezoekers van buitenaf? Wat is er gebeurd met de markt? Wat deed de schaatsbaan op de hoek van bakker Bart? En waarom stonden de skihutten op het stadhuis plein met de rug naar het plein toe? En waarom hebben we een mega grote toren op het stadhuis plein met de oprichter van Lelystad op 1 kilometer hoogte? It could be Michael Jackson for all we know. Zo hoog staat hij daar.

Twee jaar geleden werd er nog gepromoot dat als inwoners van Lelystad mensen van buiten wisten te ronselen, zij € 1000 konden verdienen. Heeft u, Gemeente Lelystad, ook enig idee hoe de inwoners van Lelystad dit voor elkaar dienen te krijgen?  Wat zijn in vredesnaam de lokkertjes? Wat hebben wij de nieuw te ronselen inwoners te bieden? Moeten wij hen vertellen dat zij de hele zomer lang hun kinderen in de spettertuin kunnen laten baggeren? Letterlijk! Weten jullie wel, Gemeente Lelystad, hoeveel talent zich onder uw inwoners huist? Dj’s, zangers en zangeressen, dansers en danseressen? Kunt u daar misschien iets meer mee doen? Kunnen de huren voor de winkels omlaag? Zodat wij weer lekker kunnen shoppen en niet binnen vijf minuten door het centrum heen lopen? Mag de markt aub weer terug in originele staat? Of gaan jullie het treinstation ook weer afbreken?

Promesse Lelystad

Promesse Lelystad

Anyway, als dit het geval is, geef ons dan alle leuke dingen weer terug. En laat onze jeugd lekker genieten van de dingen die wij ook hadden. Als je geen winkels wilt, stop dan lekker met panden bouwen en organiseer weer eens iets echt gezelligs. De plannen voor het nieuwe stadhuis plein zijn best leuk. Wel een beetje jammer dat je vanaf het plein tegen een leeg voormalig postkantoor aankijkt. Het woord Promesse heeft de volgende betekenis: Let op: Spelling van 1858 Fr., promissio, Lat., belofte; ook eene schuldbekentenis met belofte om op eenen bepaalden tijd te betalen. Promittent, belover, toezegger. Promitteren, promettre, Fr., beloven, toezeggen. Wat een naam voor een nieuw deel van een winkelcentrum. Maar het sluit wel aan bij de wurgcontracten die er afgesloten worden voor het huren van een winkelpand. Ik weet niet wie van jullie op het idee is gekomen om als deze veranderingen door te douwen, maar misschien is democratie een idee om te handhaven. Laat de inwoners ook hun zegje doen, niet alleen wanneer het jullie uitkomt en er weer verkiezingen zijn waarin mensen gaan stemmen in de stille hoop dat er iets veranderd.

And last but not least, mooi dat begrotings budget voor 2015 (http://www.lelystad.nl/begroting) Misschien is het een idee dat dit in detail word toegelicht. Ik snap er namelijk de ballen van. En het geven van lucht vind ik ook een breed begrip. Luchtkastelen?

 

Sincerly yours,

 

 

2 Comments on Lelystad geeft lucht?!

  1. Chan dit moet naar de krant dit heb je goed geschreven dus stuur dit naar de krant alsjebliefd xx

Geef een reactie