Rest in peace: Mitch Henriquez

Mitch Henriquez1Je komt naar Nederland en bezoekt je familie. UB40 is the amusement of choice. Nice!  Je maakt je klaar om de deur uit te gaan. Je hebt er zin in. Want je weet zelf, feesten in Nederland, TOP! Wat! ZON!? In Nederland? Het kan niet meer stuk. Of toch wel? Waarschijnlijk had je een geweldige avond, je had wat drank op en liep een beetje luidruchtig, nog vol van het feest, op huis aan. Oom agent spreekt je aan en je vervolgd je pad. Op dat moment, dat ene moment, komt er iets op gang, dat je in jouw meest verschrikkelijke nachtmerrie niet had kunnen bedenken. Je word door vijf man belaagd. Zodanig toegetakeld, dat je een paar uur later bezwijkt aan jouw verwondingen. Mitch Henriquez, R.I.P.

Het internet gonst ervan. Als ik zijn foto zie, kijk ik in het gezicht van een knappe man, met een vrolijke uitdrukking. Mooie uitstraling, denk ik nog. Om vervolgens verschrikt te staren naar de foto van na de “arrestatie”.  Het knappe gezicht is bijna onherkenbaar. Vijf man dachten ze nodig te hebben om een man te kunnen aanhouden.Vijf man! De filmpjes van omstanders op internet, liegen er niet om. Het doet me denken aan Amerika. Een Amerika, dat de laatste tijd staat in het teken van ongeloof, haat, wraak en een schreeuw om gerechtigheid. Een Amerika waar men het gevoel heeft niet veilig te zijn voor “them who suppose to protect and serve”.

Eerlijk, ik zou geen politie agent willen zijn. Het continu op je hoedde moeten zijn en belaagd worden. Uitgescholden en weet ik veel wat meer, voor een schijt loontje. In deze maatschappij waar er op klaarlichte dag mensen worden geliquideerd en ook politie mensen het doelwit of slachtoffer worden, lijkt het mij moeilijk om je cool te bewaren. Maar er worden de laatste tijd wel erg veel filmpjes geplaatst van mensen die bruut aangepakt worden door de politie. En daarin is heel duidelijk te zien, dat het steeds minder moeite kost om wat geweld te gebruiken.Een tik met de knuppel hier, een schop op het hoofd daar. Als arrestant moet je vooral niet proberen voor jezelf te pleiten, je kind proberen gerust te stellen ( die in paniek raakt van al dat machtsvertoon) en zeker niet met je handen gebaren. Want voor je het weet lig je op de grond met een knuppel in je nek. Er gaat iets verschrikkelijk mis in Nederland. Wij lijken wel een Xerox apparaat. Alles lijkt te worden gekopieerd vanuit Amerika.

Een ambulance, was op zeker punt op zijn plaats geweest ( meneer de agent, ik blijf net zo lang om zijn nek hangen tot hij niks meer kan) Want de omstanders hadden allang in de gaten dat Mitch Henriquez het heel moeilijk had en lang de amok niet maakte, dat een langdurige choke verdiende. Dude, het leek alsof je bezig was in een cage fight! Ik vraag mij dan ook af wat er in jou en jouw collega’s omging. Had dan geen een van jullie in de gaten dat het hartstikke mis ging? Of hadden jullie daar niet zoveel moeite mee? En in plaats van omstanders te intimideren en ze voor papzak uit te maken, (ja, ja, ook dat staat er gekleurd op) had je misschien beter even je BHV skills kunnen ophalen. Oh en choken valt daar volgens mij niet onder. Had je niet liever iemand aangehouden (laten we het maar een naampje geven) die idd met een wapen liep te zwaaien? Amsterdam is er van begeven. Vijf man sterk zal nu de rest van z’n leven, moeten leren leven, met het feit dat jullie iemand onterecht van zijn leven beroofd hebben. Maar hè, gedeelde smart is halve smart. toch?

For the record, ik heb absoluut geen hekel aan politie agenten! Ik weet zeker dat er genoeg agenten zijn die weloverwogen gekozen hebben voor dit vak. Om mensen te helpen en de wereld crimineel voor crimineel iets veiliger te willen maken. Laten we zeggen de menselijke Oom agent. Dus laten we alleen de luizen over een kam scheren. Het gaat mij om de situaties waarin dat menselijke lijkt te verdwijnen. En het feit dat je eronder uit probeert te komen, geeft al aan hoe je over een mensen leven denkt! Neem verantwoordelijkheid voor je daden in plaats van je uit een uit de hand gelopen situatie te redden. Het gaat niet om kattekwaad! You took a life! Ik vind het een zeer pijnlijke situatie. Het gaat hier om een mensenleven. Een leven dat niet beeindigd had mogen worden omdat vijf man surften op een powertrip. Trip on this, het word serieus genomen en jullie worden gezien als verdachten. Didn’t expect that, right?!

Moeten er rellen plaats vinden? Ik vind van niet. Want Mitch Henriquez komt niet meer terug. Mag je laten weten dat je ontzet bent? Zeker! Daarmee geef je dit onrecht een stem. Hoe het ook zij, vanuit elke hoek van de maatschappij vallen wij ten prooi aan slecht gemaakte keuzes, geweld, crisis enzovoorts. En dat maken wij allemaal mee. Niemand is gevrijwaard van ellende. No matter what possition you occupie, shit happens to everyone. Lets not judge the uniform, but the persons actions.

Ik wens de familie en vrienden veel sterkte toe. Want je moet veel kracht hebben om dit soort situaties een plek te kunnen geven. I hope your life was’nt good but great! That you had no regrets and lived in happiness. I know you will be remembered. Remembered by family, friends and all people who are disgusted on how your life ended.

 

R.I.P. mh

 

 

2 Comments on Mitch Henriquez

  1. fantastisch verwoord as usual!

Geef een reactie